Hoe kan je als lokaal bedrijf online opvallen in 2022

5 augustus 2022

De cruciale gids om in 2022 als lokale ondernemer ook online op te vallen

In het afgelopen decennium is er een gestage verschuiving geweest naar groeiende online bedrijven. Veel lokale bedrijven in het hele land hebben geïnvesteerd in verschillende digitale activa zoals websites, virtuele marketing en sociale media, …
COVID-19 heeft de groeiende online marktplaats nog een boost gegeven. Het maakt vooral voor kleine, lokale ondernemers pijnlijk duidelijk dat investeren in een online voetafdruk echt noodzakelijk is.
De manier waarop we met elkaar omgaan, winkelen, werken en diensten aanbieden, is veranderd als gevolg van de pandemie. Meer mensen bestellen eten via apps in plaats van naar restaurants te gaan, online wordt meer gekocht dan in fysieke winkels, een online meeting vervangt je intake gesprek met klanten, …
Wat moet je doen, nu ook jouw lokale bedrijf de dringende behoefte voelt om online zichtbaar te zijn?
We hebben een lijst samengesteld met enkele van de belangrijkste factoren die het succes van een lokaal bedrijf online beïnvloeden.

Google My Business of Google Mijn Bedrijf

De afgelopen acht maanden is gebleken hoe essentieel een actuele en actieve Google Mijn Bedrijf vermelding is voor het behoud van een succesvol lokaal bedrijf.
Belangrijke functies die via de zoekmachine aan bedrijfsvermeldingen zijn toegevoegd:

  • Wijzigingen in openingstijden
  • Aangepaste diensten of service (als gevolg van COVID).

Ervoor zorgen dat deze voortdurend up-to-date zijn, is van het grootste belang om meer klanten naar u toe te trekken.
Via Google Mijn Bedrijf en de COVID-veiligheidsfuncties spreek je het merendeel van de potentiële klanten aan omdat de gewoonten van de consument zijn veranderd. Een van de eerste dingen waar veel mensen naar kijken wanneer ze overwegen om beroep te doen op jou of jouw bedrijf, is of u:

  1. Open bent,
  2. Op de hoogte bent van gezondheidsnormen en
  3. Wat het bereik van je service kan omvatten vanwege de vastgestelde regelgeving in jouw regio.

Het hebben van een actieve Google Mijn Bedrijf kan je ook helpen beter te scoren in de zoekmachine resultaten (SEO). Zefls als het gaat om de lokale markt… de elementen van Google Mijn Bedrijf-profielen (categorieën, recensies, foto’s, enz.) zijn factoren die jouw rangschikling in de zoekresultaten beïnvloeden.
Voor de Horeca, gezondheids- en welzijnsindustrie is het belangrijk dat je beoordelingen hebt die relevant zijn. Recensies zijn zowel in kwaliteit als kwantiteit belangrijk. Consumenten geven hun vertrouwen eerder aan een bedrijf met meer dan 30 4-sterrenrecensies dan aan een bedrijf met 1 of 2 5-sterrenrecensies.
90% van de experts is het erover eens dat Google Mijn Bedrijf-recensies de positie van in de lokale map beïnvloeden. De Google 3-Pack is de lijst met 3 bedrijven onder de kaart die worden weergegeven wanneer je naar een specifieke dienst zoekt.
Hoewel sommigen beweren dat de rangschikking van het 3-pack gebaseerd is op de nabijheid van de zoeker tot het bedrijf, zijn het uiteindelijk ook de beoordelingen die mee de rangschikking bepalen.
Er zijn momenteel meer dan 4.000 categorieën en je kunt er 10 op jouw bedrijfsprofiel vermelden.
Een tip die we graag meegeven: in sommige sectoren is het aangeraden om je categorieën bij te werken en aan te passen op basis van de seizoenen. Zo is AIRCO een categorie die het in de winter niet zo goed doet. Je kunt je categorie naar andere gespecialiseerde gebieden verschuiven als de behoeften van de consument veranderen.

Website

Volgens experts was vóór de pandemie 78% van de lokale marketeers het erover eens dat Google de nieuwe startpagina is voor lokale bedrijven. Dit wil zeggen dat hun websites mogelijk verouderd zijn. Of het minder goed doen als het gaat om het genereren van meer bezoekers, verkopen en leads.
Dit komt omdat velen Google als eerste aanspreekpunt gebruikten als het ging om het inschakelen van bedrijven. De Google 3-pack doorzoeken om te zoeken naar specifieke diensten in hun nabijheid.
Nu er echter minder mensen daadwerkelijk fysiek aanwezig zijn in de bedrijven, zijn websites weer meer in opkomst. Hoewel Google voor velen nog steeds het eerste aanspreekpunt is, kijken consumenten naar bedrijven die veilige en contactloze diensten bieden.
E-commercewebsites, bezorg-apps en website-opties, evenals online boekingen en online offertes worden allemaal alleen mogelijk met een eersteklas en gemakkelijk navigeerbare website.
Dit geldt zeker na de impact van COVID. Veel bedrijven en handelaars gebruiken nu hun website als een manier om klanten op de hoogte te houden van de meest actuele en relevante informatie die voor hen van invloed kan zijn. Terwijl het vroeger vaak een statische (set and forget) website was.
Websites hebben ook invloed op het succes van iemands Google Mijn Bedrijf en de score in de zoekresulaten. Bedrijven kunnen op hun website inzetten op meerdere locaties en zo hun online aanwezigheid verhogen. Je kunt ook je GMB linken naar een andere pagina (vb: een locatie pagina) dan naar de startpagina van je website.
Ook de aard van consumenten is de afgelopen maanden drastisch veranderd. Er is een sterke stijging van het online- versus in-storeconsumentisme.
De digitale transformatie voor lokale bedrijven groeit mee. Dit heeft ook een grote invloed op hoe snel en vlot je in Google verschijnt als lokaal bedrijf. Het hebben van een eersteklas website waarmee potentiële klanten rechtstreeks met jou, je producten en je diensten kunnen communiceren zonder de deur uit te moeten, zal symbiotisch meer verkeer en betrokkenheid genereren.
Het totale totale webverkeer ligt op een hoogtepunt, 34% boven de benchmark, en is sinds maart met meer dan 25% gestegen. Bedrijven met de meest gevestigde online aanwezigheid zijn degenen die op deze trend kunnen inspelen.
Ondernemers die investeren in hun online voetafdruk, verhogen hun groeipotentieel drastisch en verzekeren de toekomst van hun bedrijf.

Online communicatie en online repuatie

Mensen zijn nu meer dan ooit klaar om met merken te communiceren zonder de verplichting om te kopen. Door potentiële consumenten waardevolle en relevante informatie te bieden, ontstaat een relatie die essentieel is voor het succes van lokale bedrijven online.
Hoewel de snelheid waarmee mensen consumeren toeneemt, aarzelen mensen om grote aankopen te doen. Doorgaan met het opbouwen van vertrouwen door waarde te creëren in marketing-e-mails en -promoties kan het verschil zijn tussen succes en mislukking. Of hoe jouw communicatie en online reputatie het verschil kan maken tussen groei en over kop gaan.
Veel consumenten snakken ook naar directe interactie met een bedrijf. Ben je niet online beschikbaar, ga je niet in interactie met potentiële klanten? Dan mis je mogelijks heel veel verkopen.
Direct kunnen communiceren en vragen stellen aan een bedrijf of handelaar is zo belangrijk voor de lokale economie. We zien dan ook een enorme toename van het aantal websites die een chatfunctie inbouwen.
Twee van de grootste chatfunctiebedrijven voor websites meldden enorme toenames van het aantal chatgesprekken. De statistieken geven een toename van 144% aan in vergelijking met de pre-COVID-niveaus.
Terwijl veel mensen minder snel de deur uit gaan blijft ook offline marketing van groot belang voor lokale bedrijven. Door de nood om hun online aanwezigheid te verhogen ontstaat een opvallende opportuniteit. In de fysieke advertentie ruimte zien we opnieuw kansen ontstaan. Bedrijven die zich toch aan een fysieke mailing wagen (effectief reclame in de brievenbus) zien gigantische toenames in hun verkoop.
Het zorgt ervoor dat mensen nog voor ze Google raadplegen, al met jouw bedrijf in hun hoofd zitten. Combineer dit met een aantrekkelijke promo en bingo. De nieuwe klanten stromen binnen en dat via een ouderwetse kaart in de brievenbus (vb: lokale pizzaria stuurde promo code rond en kreeg meer dan 123 bestellingen via de promocode uit de fysieke advertentie). Top of mind is belangrijk in alle sectoren.
Consumenten zijn op zoek naar manieren om hun favoriete lokale bedrijven te ondersteunen, vooral in deze tijd. Het maken van nieuw merkmateriaal en het verkopen van producnten online zal de interactie tussen jouw merk en je potentiële klanten stimuleren, voordeel is dat dit tot ver buiten je eigen regio kan reiken.

 Tot slot

De beste manier om online op te duiken in deze nieuwe digitale tijden is door een combinatie van strategieën te gebruiken. Laat je ondersteunen met advies of laat alles uitvoeren door experts. Op die manier kan jij focussen op je bedrijf zelf en hoef je geen specialist in digitale marketing te worden.
In een notendop:

  • Het is belangrijk om regelmatig te evalueren of je up-to-date en top of mind blijft bij jouw consument
  • De manier waarop we met elkaar omgaan, zowel op professioneel als persoonlijk niveau, kan snel veranderen…wees klaar om erop in te spelen

Zet jouw zaak in de kijker
bij honderden mensen uit je eigen regio.

Plaats jouw onderneming op onze website en wordt gezien door honderden mensen uit het Meetjesland. Bouw aan je relatie met je klanten in je directe omgeving en vergroot je online reputatie.

 

Volg Meetjesland.net op social

Let’s meet and connect online

👋 Hey, Kom als eerste alles te weten over het nieuws en evenementen in het Meetjesland

👉 Volg onze Facebook pagina