Online strategie voor lokale ondernemers

5 augustus 2022

Online strategie voor lokale ondernemers

Digitale marketing kan iets zijn dat schijnbaar onbereikbaar is voor kleine bedrijven. Vooral als je lokaal wilt werken, waar reputatie en mond-tot-mondreclame belangrijk zijn, is online scoren niet makkelijk.
Alleen degenen met grote budgetten hebben de mogelijkheid om constant inhoud te produceren op alle platformen tegelijk. Zij bereiken online een gigantisch publiek… maar als lokale ondernemer heb je die niet nodig.
Jij wilt online opvallen bij jouw specifieke lokale doelgroep. Hoe pak je dat aan?

KORTE TERMIJN:

Sociale media

Dat je enkel online kunt gezien worden, of enkel kunt adverteren met de giga budgetten klopt helemaal niet. Deze mythen worden gemakkelijk ontkracht dankzij de wondere wereld van sociale media.
Of je nu actief aanwezig bent op Facebook, Instagram, LinkedIn of andere sociale platformen, het belangrijkste om te onthouden is dat ‘sociaal zijn’ cruciaal is voor het genereren van nieuwe business. Daar heb je een streepje voor op de giganten en multinationals. Bedrijven als Coca Cola geven miljoenen uit om sociaal over te komen. Jouw kost het niets… jij hoeft alleen jezelf te zijn.
Wanneer je sociale media actief houdt en continu content plaatst, blijf je top of mind bij je huidige en potentiële klanten. Met creativiteit en gedrevenheid is er in principe geen limiet aan de hoeveelheid inhoud en postjes die je de wereld instuurt.
Post dus die foto’s van haar en nagels, laat mensen kwijlen van je verrukkelijke gerechten, zet die mooie woningen in de kijker, … doe het zo vaak je kunt.
Ik wil niet te veel posten, ik wil niet opdringerig overkomen. Geen nood daar zorgt Facebook zelf voor. Belangrijk weetje:

Minder dan 3% van jouw volgers ziet effectief jouw post. Waaaat???

Juist… heb je 1000 volgers? Dan zien 30 mensen het berichtje dat je deze morgen hebt gepost. Dus posten die handel… hoe meer hoe beter.
Waarom het weetje? Om erop te wijzen dat je heel erg je best moet doen om opdringerig over te komen. Het algoritme zal je belonen als je meer dan 1 keer per dag een bericht plaats.

2 posts a day keeps your customers coming your way

 

PPC of Pay Per Click of Betaal per klik

Directe retargeting met behulp van pay-per-click-advertenties en gebooste posts op sociale media zijn cruciaal. Met deze strategie kunnen potentiële en huidige klanten letterlijk niet van je af. Een Google Ads-account is het moderne equivalent van een constante advertentie in de lokale krant. Je komt voortdurend voor het beste publiek voor jouw bedrijf te staan.
Met gebooste berichten op sociale media kun je je richten op een publiek dat klaar is om te kopen. Met de steeds evoluerende tools die websites zoals Facebook en Instagram hebben ontwikkeld voor kleine bedrijven, heb je de mogelijkheid om je op een zeer specifieke groep mensen te richten en een budget in te stellen dat het beste bij je past.
Kortetermijnstrategieën zijn essentieel als het gaat om het aantrekken van nieuwe klanten. Of het nu gaat om je e-commercesite, fysieke of zakelijke website. Deze strategiën vinden snel die mensen die klaar zijn om te kopen. Met de top-of-mind-strategie kan jij elke concurrentie aan.

LANGETERMIJN:

SEO of zoekmachine optimalisatie:

Als het gaat om digitale marketing op lange termijn waarmee je de beste ROI haalt, is zoekmachineoptimalisatie mogelijks de beste optie.
Deze strategie kan je samenvatten als volgt: Scoor een betere plek in de zoekresultaten van Google dan je concurrenten. Je mikt op specifieke zoekwoorden door je website te optimaliseren en kaapt zo de toppositie weg van je concurrent. Dit noemen we inzetten op organisch verkeer.
Hoe vaak ga jij op de tweede pagina van Google kijken, als je op zoek bent naar een specifiek product of dienst? Waarschijnlijk niet vaak of zelfs nooit. De eerste pagina bevat meestal 10 plekken… dus de strijd is niet altijd makkelijk.
Met SEO zal je niet van de ene op de andere dag een bus nieuwe klanten aantrekken. SEO is eerder een marathon. Je bouwt geloofwaardigheid en waarde op… en verschijnt voor steeds meer relevante zoektermen in de top van Google. Je wordt letterlijk de top-of-mind business wanneer iemand naar jouw service zoekt.

GMB of Google Mijn Bedrijf

Google IS WATCHING YOU. Wanneer Google je ziet stijgen in de algemene zoekresultaten vertrouwen ze je meer. Zo zullen ze je verder belonen met een overeenkomstige topplaatsing op Google Maps-ranglijsten. Op de eerste pagina zijn meestal slechts 3 resultaten uit de maps. Hier wil jij als lokale ondernemer zo vaak mogelijk gezien worden.
Ook is je GMB belangrijk voor je online reputatie omwille van de recensies die mensen plaatsen. Deze worden effectief gelezen en zijn vaak doorslaggevend bij een aankoop.

 Heb een killer-website:

Hoewel dit misschien een snel en pijnloos proces lijkt, bieden veel oplossingen voor een website weinig of geen optimalisatie mogelijkheden voor SEO. Vanwege de slechte backend-code hebben zoekmachines zoals Google de neiging om je lager te rangschikken (Let dus op met oplossingen zoals wix).
Het hebben van een geweldige, snelle, mooie en SEO-geoptimaliseerde website helpt je in principe bij zowel korte- als langetermijnstrategieën. Je website is een digitale aanwinst die je kunt bijwerken en upgraden naarmate je meer klanten binnenhaalt.
Hoe vaak heb je je afgevraagd of je voldoende en op de juiste manier inzet op online kansen?

GEMENGDE STRATEGIE

Laat je niet ontmoedigen… het online verhaal is er eentje die zal blijven. Je bent zeker in staat je aan te passen. Door te kiezen voor zowel lange als korte termijnsstrategiën kom je snel heel ver.
Door ervoor te zorgen dat je een uitgebreide socialemediastrategie hebt, kun je je onderscheiden van zowel de lokale concurrentie als de grote nationale en internationale bedrijven in elke markt.
Zet daarnaast twee belangrijkste LT strategieën (SEO en GMB). Dit zijn beide lange termijn strategieën die misschien niet direct resultaat opleveren, maar de ROI kan enorm zijn. Een uitgebreide social media-strategie zorgt op korte termijn voor voldoende beweging. Dit zijn de beste manieren om nieuwe klanten in uw marketing funnel te krijgen

Conclusie… [TLTR]

Om te beginnen zult u de klanten willen bereiken die het meest waarschijnlijk bij u zullen kopen. Richt u op hen met advertenties op Google of Facebook en stel een budget vast dat het beste bij uw behoeften past
Investeer vervolgens in de benodigdheden voor een goede website. Doe beroep op een ontwerper en zorg ervoor dat hij je op weg helpt met je SEO.
Zorg ervoor dat uw sociale media up-to-date zijn en gebruik ze als een middel om klanten te bereiken en om het laatste nieuws van uw bedrijf te promoten.
Tot slot, besteed aandacht aan reviews of feedback van andere bloggers of bedrijven. Volg je online reputatie op… ga na waar je wordt genoemd, zie het als een bron voor meer exposure en zet alles om in reviews die je kunt gebruiken als gratis reclame.

Zet jouw zaak in de kijker
bij honderden mensen uit je eigen regio.

Plaats jouw onderneming op onze website en wordt gezien door honderden mensen uit het Meetjesland. Bouw aan je relatie met je klanten in je directe omgeving en vergroot je online reputatie.